Ovenfriet

Heb je liever friet van uit de oven in plaats  vanuit de friteuse, ovenfriet is een stuk minder vet dan patat uit de friteuse.

Wat heb je nodig voor om ovenfriet te maken:

  • Oven
  • 1 kilo grote aardappelen (Voor 4 personen)
  • Olijfolie
  • Bakplaat
  • Bak papier
  • Aardappelschiller

Hoe bereid je de ovenfriet :

Begin met het schillen van de aardappels met de aardappelschiller, zorg er voor dat je zo goed schoon schild. Nadat je klaar bent met schillen was je de aardappels goed af, zorg er voor dat er geen schil meer aan de aardappels zit. Als je klaar bent met schillen begin je met het snijden van de ovenfriet, zorg er voor dat je de patat niet te dik snijd (houd de friet op maximaal 1 centimeter dik). Om verkleuring van de friet te voorkomen, kan je zo ook tijdelijk in een bak met water leggen totdat je klaar bent met snijden. Zorg er voor dat je alle friet die je snijd, op een droge theedoek legt of op een stuk keukenpapier. Belangrijk is dat de ovenfriet goed droog is voor dat je ze in de oven doet. Je kan bij voorbeeld de ovenfriet tussen 2 theedoeken leggen en dan goed schudden om ze droog te krijgen.

Nadat je patat goed droog is, voor verwarm je de oven naar 200 graden Celsius. Pak nu de bakplaat en leg hier een stuk bak papier over heen zodat het bakpapier de hele bakplaat bedekt. Verspreid nu de ovenfriet over de bakpapier, en zorg er voor dat de frieten niet tegen elkaar aan liggen, nadat je friet goed verspreidt hebt, verspreid een klein beetje olijfolie over de frieten heen ( let op dat je niet te veel gebruikt ). Mocht alles niet op 1 bakplaat kunnen bak de frieten dan in 2 of 3 keer. Als de oven op temperatuur is stop je de bakplaat in de oven op 200 graden voor ongeveer 40 minuten. Om de ovenfriet lekker knapperig te krijgen kan je de friet halverwege om draaien, dit kan een hoop werk zijn als je veel frieten op 1 bakplaat hebt maar uiteindelijk is je oven patat overheerlijk.